Fler söker ett yrkesprogram - Worldskills

Nästan alla yrkesprogram hade fler sökande detta år jämfört med förra året. Störst ökning var det för fordons- och transportprogrammet som hade en ökning på 17 procent.

Totalt sökte 38 procent en yrkesutbildning detta läsår, totalt 46 360 elever. Nästan alla yrkesprogram hade en ökning i antal sökande, totalt låg ökningen på 1,2 procent om man jämför mot förra året.

Störst ökning hade fordons- och transportprogrammet som hade 900 fler sökande medan El- och energiprogrammet hade 600 fler sökande detta år. Även för barn- och fritidsprogrammet samt vård- och omsorgsprogrammet var intresset stort. För Restaurang- och livsmedelsprogrammet och VVS- och fastighetsprogrammet var ansökningarna färre än förra året.

– Det är väldigt glädjande att fler nu väljer yrkesprogram och har där med sett vilka stora möjligheter det medför. Ett långsiktigt arbete är det som krävs för att fortsätta att öka medvetenheten kring yrkesutbildningens möjligheter. Yrkesutbildning är ju helt enkelt ett smart val, säger Pontus Slättman, vd på WorldSkills Sweden.

Senast ändrad: 15/01/20